Honda Obd swap

Oké vele lezers zullen nu denken dit weten we wel. Dit is dan ook vooral bedoelt voor de minder ervaren monteurs. In dit hoofdstuk gaan we alle verschillende obd’s behandelen die Honda in de loop der jaren heeft gebruikt. Hierin gaan we ook uitgebreid kijken naar de verschillende onderdelen die daarbij zijn uit te wisselen, of die je van je oude motor kunt hergebruiken.

 

Obd,

 

Wat houdt  obd nu precies in? En waarom is dit ooit in het leven geroepen. Op deze vragen en nog veel meer gaan we hier dieper op in.

 

Obd0/dpfi

dpfi was bij Honda eigenlijk niet meer dan een computer geregelde carburateur. De carburateur kreeg hierbij in plaats van sproeiers twee injectoren die op signaal van de ecu de brandstof inspoot. Hierdoor werden de auto’s nog economischer.

 

Obd1

In de eindjaren 80 moesten de auto’s overgaan naar een on board diagnose systeem met waarschuwingslamp. Zodat foutcodes konden worden uitgelezen en opgeslagen. Hiervoor werden alle belangrijke sensoren op de motor aangestuurd door de ecu. Er werd nu ook voor t eerst gebruik gemaakt van mpfi, met voor elke cilinder een eigen injector. De autofabriekanten waren toen nog niet verplicht allemaal de zelfde uitlees stekker te gebruiken. Elke fabrikant had z’n eigen systeem.

 

Obd2

Vanaf 1996 moesten alle personenauto’s en kleine bedrijfswagens zijn voorzien van een 2e generatie obd. hierin  waren de Europese en Amerikaanse normen gelijk geworden. Met de komst van het obd2 kregen ook alle voertuigen de zelfde uitleesstekker.

 

Dit zijn alle Obd feitjes even op een rij. Maar wat wij graag willen weten is wat wij er mee kunnen.

 

Obd1 en Obd2b bij Honda

 

Honda heeft eigenlijk gebruik gemaakt van 3 verschillende soorten Obd tot het jaar 2000. Tot in 1996 gebruikten zei Obd1. Dit zijn de modellen vanaf 1992 tot en met 1996. Vanaf 1996 is Honda over gegaan naar Obd2a waarnaar ze in de facelift modellen de ecu’s hebben voorzien van Obd2b.

Let hierbij wel op: het Europese Civic 1,4 model van 1996 tot en met 1998 heeft wat andere componenten gekregen dan andere modellen. Het  facelift model heeft wel de algemenen Obd2b update gehad.

Obd1

De ecu’s van Honda met Obd1 zijn populair onder de Honda liefhebbers die meer vermogen uit hun auto willen halen. De Obd1 ecu heeft namelijk nog een optie voor een extra chip. Deze chip is uitneembaar en ook te herschrijven met een pc en de juiste software. Met een beetje knutselwerk kan je een motor die vanuit de fabriek komt met een Obd2a of Obd2b ook laten lopen op een oudere Obd1 ecu en deze naar wens afstellen.

Nou komt het stukje van een beetje knutselwerk. Hier wordt vaak gedacht aan een spaghetti aan elektriciteitsdraden en een motorswap wat een hoofdpijn project wordt. Maar dit alles hoeft niet te gebeuren als je uitgaat van een paar basis dingen, welke onderdelen kan ik wel gebruiken? Welke ecu is nu Obd1? En hoe kunnen de stekker niet overeen komen met elkaar? Dit zijn de vragen die we nu gaan beantwoorden.

 

Belangrijke onderdelen,

Voor een motorswap zijn er een aantal onderdelen die de swap laten slagen of falen. Dit betreft de:

Ontsteking

Motor kabelboom

Ecu

Kabel harnas

Dit zegt niet dat alle andere onderdelen die er bij horen niet net zo belangrijk zijn, maar met een elektrische fout en daardoor een nieuwe motor die niet wilt starten terwijl je er al zo lang mee bezig bent. Er is niets zo erg als dat.

Dit zijn ook meteen belangrijke onderdelen voor t vervolg. Welke onderdelen zijn er uit te wisselen. Om t makkelijk te houden zijn alle onderdelen uitwisselbaar, maar niet allemaal door elkaar heen. Het probleem is namelijk dat bij de verschillende soorten Obd ook verschillende stekkers worden gebruikt.

De ontsteking/verdeler,

Elke ontsteking van een verschillende Obd hebben andere soorten stekkers. Je kan ze dan ook herkennen aan de stekkers.

Obd1 

De ontsteking van  een Obd1 model is te herkennen aan zijn twee stekkers. De grote is een grijze ovale stekker met dunnen bedrading. In de kleinere zwarten stekker zitten twee draden van dikkere diameter.

Obd2a

 

De stekker van het Obd2a model is een enkele grote ronde grijze stekker. Waarneer je de stekker los neemt zie je dat hij een helder blauwe isolator plaat heeft.

 

Obd2b

De stekker van een Obd2b model is een enkele grijze rechthoekige stekker.

 

Zoals je ziet zit er wel een flink verschil in de stekkers. Er is ook de optie om ze om te pinnen, maar daar zal ik een eigen how to voor schrijven.

 

 

Motor kabelboom

 

De motor kabelbomen zijn ook verschillend  op een aantal stekkers. Gebruik dus voor het gemak een kabelboom waar alles op past maar waar ook alles in voorbereid is. Waarneer u als voorbeeld een B serie Vtec motor in een ej9 casco wilt swappen is het voordeliger om een kabelboom over te zetten van een Ek3. De Ek3 is namelijk een Vtec-e motor, dit betekent dat de vtec ook al is voorbereid voor uw b serie. Bij het uitzoeken van de juiste kabelboom is het ook van belang dat u het bouwjaar van uw auto maar ook die van de donor auto weet. Ook dit moet weer overeen komen in verband met uw interieur stekkers.

 

Ecu

 

En dan een heel ruim  uit te leggen onderdeel van een swap, de ecu. Hierover is heel erg veel te vertellen, maar we zullen het hier toch bij de basis houden. De meest gewilde ecu’s zijn de Obd1 ecu. Deze ecu’s zijn uit te breiden met een nieuwe chipbrug. Daarmee kan je op een lege chip je eigen brandstof en ontsteking mappen zetten en zo meer vermogen genereren. Dit gebeurt doorgaans bij de bekende chip tuners. Met een Obd1 ecu en Obd2 kabelboom zult u wel gebruik moeten maken van een ecu harnas. Dit harnas gaat tussen de kabelboom en de ecu, de fabrikant van het harnas heeft voor u al uitgezocht welke draden er met elkaar moeten communiceren. Dit scheelt voor u n hoop doormeten, solderen en knoeien met isolatietape.

Dit klinkt natuurlijk als iets ideaals, maar hou er wel rekening mee dat dit aardig in de prijzen kan lopen. De ecu’s worden nu wat schaarser waardoor de prijzen nu oplopen. En ook de chiptuner vraagt vrij hogen bedragen voor zijn werk, wat terecht is. Nu hoeft u niet meteen over te stappen naar een Obd1 ecu. U kunt ook bij de motor die u gekocht heeft de bijbehorende ecu aan sluiten. Zo werkt de motor prima op zijn fabrieksinstellingen en zal ook het swappen van de motor veel makkelijker zijn.

Nu vraagt u zich misschien af, oké ik snap het nu met de ecu’s maar hoe herken ik nu of een ecu Obd1 of Obd2 is?. Dit is aan meerdere punten te herkennen. Alle ecu’s zijn voorzien van een soort productcode waaraan je ze kan herkennen, maar met wat ervaring kan je t ook zien aan de stekkeraansluiting op de ecu.

Hieronder kunt u aan de hand van een lijst zien welke obd1 ecu’s kunnen worden gebruikt voor andere motoren:

 

  • Obd1      vtec                          
  • P06         nee                            
  • P28          ja             
  • P30          ja

Maar hoe herken je nu de ecu’s aan de stekkers vraagt u zich af? Dat is in theorie niet heel moeilijk. De stekkers lijken veel op elkaar vanaf de buitenkant. Maar aan de manier van aansluiten kunt u toch het onderscheid maken. Mocht  u op het punt staan een ecu harnas te kopen, let er dan extra goed op of het Obd2a of Obd2b is.

 

Obd1

Bij de Honda Obd1 ecu zie je dat alle drie de stekkers direct naast elkaar in de ecu geplugd zitten.

 

Obd2a

Bij de Obd2a uitvoering hebben ze de B stekker vervangen voor de D stekker op het einde. Je herkent de ecu dan ook aan de ontbrekende stekker na stekker A

Obd2b

Bij de Obd2b ecu is de B stekker weer terug en is de D stekker verdwenen. Nu zitten er weer drie naast elkaar, maar is te onderscheiden van de Obd1 ecu door het open gelaten deel van stekker D

 

Ecu harnas

Om her makkelijker te maken een motor te combineren met een andere motor kabelboom en ecu zijn er door verschillende bedrijven ecu harnassen gemaakt. Er zijn twee verschillende: van Obd1 naar Obd2a en van Obd1 naar Obd2b. let hier goed op, ze zijn niet door elkaar heen bruikbaar. De verschillende bedrijven wie de harnassen maken hebben ook allemaal verschillende prijzen. Maar ook op aliexpress kunt u de harnassen kopen. De meningen over de kwaliteit zijn verschillend maar ik kan u zegge, wij gebruiken ze ook en nog steeds zonder problemen.

Wij gebruiken deze harnassen graag omdat ze in aanschaf niet duur zijn. Hierdoor is het minder erg om in de kabels te knippen en dingen toe te voegen of weg te halen. Ideaal dus om eens mee te oefenen.

 

 

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er nog veel dingen om rekening mee te houden waarneer u een andere motor in uw auto wilt hangen. Hou altijd rekening met het bouwjaar van uw auto en het bouwjaar waar het motorblok. Er kunnen namelijk ook in de aandrijfassen of schakelstang lengte verschillen zitten. Zo hebben wij ooit van een Civic uit 92 de aandrijfassen in een 96 model gedaan. Hier zat achteraf een lengteverschil in van ongeveer 1cm. Hierdoor ging het stuur enorm trillen op de snelweg. Onderdelen goed matchen is enorm belangrijk. Ook al lijken de verschillen maar heel klein.

En denk ook altijd goed aan de juiste massa aansluiting. Van het motorblok naar het casco en van de versnellingsbak naar het casco. Ook dit is iets wat vaak vervelende storingen geeft

Wij hopen u een goede basis te hebben kunnen geven voor het overhangen van een motor. Er zijn nog vele andere dingen mogelijk, maar als u dit als basis aanhoud zal het swappen van de motor soepel moeten verlopen. Mocht het toch nog niet helemaal lukken, kunt u altijd nog een email sturen met uw vraag. Wij zullen ons best doen zo snel mogelijk te woord te staan

Translate »